Για τις περισσότερες γυναίκες, οι μαστογραφίες δεν είναι επώδυνες. Η συμπίεση των μαστών ελέγχεται και εάν η συμπίεση είναι πάρα πολύ έντονη, ενημερώστε τον γιατρό σας και θα τη ρυθμίσει στο ελάχιστο αμέσως.
Για πολλές γυναίκες, η συμπίεση κατά τη διάρκεια μαστογραφιών μπορεί να είναι δυσάρεστη. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι το 60% των γυναικών γνώρισαν δυσφορία και το ήμισυ ήταν πόνος κατά τη διάρκεια της τελευταίας μαστογραφίας τους.
Η τρισδιάστατη Genius 3D μαστογραφία σχεδιάστηκε για να παρέχει καλύτερη, και πρωιμότερη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, διατηρώντας παράλληλα το χρόνο συμπίεσης όσο το δυνατόν συντομότερο. Η τρισδιάστατη Genius 3D μαστογραφία προσφέρει τον ταχύτερο δυνατό χρόνο σάρωσης περιορίζοντας το χρόνο συμπίεσης σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα.
Υπάρχουν βλάβες που είτε είναι πολύ μικρές ή και άλλες μεγαλύτερες που βρίσκονται όμως σε βαθύτερα στρώματα του μαστού και δε θα γίνουν άμεσα ορατές στην ψηλάφηση ιδιαίτερα όταν συμβαίνει σε μεγάλους μαστούς αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις κακοηθειών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως όταν αυτές δε συνοδεύονται με σκλήρυνση (μαλακοί όγκοι) ή όταν είναι διάχυτοι και όχι εστιακοί καταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος του μαστού ενώ παραμένουν σιωπηλοί για αρκετό χρονικό διάστημα έως ότου εξελιχθούν σε ελάχιστο χρόνο σε αρκετά ανησυχητική διόγκωση.
Όχι. Παρόλο που πολλοί καρκίνοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώιμου καρκίνου, μπορούν να εντοπιστούν μαστογραφικά, μερικοί μπορούν να βρεθούν μόνο με τη βοήθεια και άλλων μεθόδων όπως με την τομοσύνθεση με το υπερηχογράφημα ή άλλες μορφές απεικόνισης, όπως η μαγνητική τομογραφία του μαστού.
Το υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας χρησιμοποιείται συχνά από τον ακτινολόγο - ραδιομαστολόγο για τη διευκρίνηση ύποπτων βλαβών στη μαστογραφία σαν επιπλέον διαγνωστικό εργαλείο. Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε πυκνούς μαστούς κατηγορίας 3 και 4 αλλά και σε νέες γυναίκες με ή χωρίς μαστογραφία ανάλογα με τη διαύγαση ή την πυκνότητα και τον παρεγχυματικό τύπο του μαστικού αδένα.
Σε κάθε περίπτωση εάν ο ακτινολόγος θεωρήσει κάποιο εύρημα ύποπτο ακόμη και σε εντελώς διαυγή μαστό τότε θα προβεί στην πλέον εύκολη και αξιόπιστη εξέταση του υπερηχογραφήματος για την επιβεβαίωση της ορθότερης διάγνωσης.
Οι εικόνες της μαστογραφίας λαμβάνονται με τρόπο που επιτρέπει στον ακτινολόγο να δει το μαστό σε λεπτές φέτες του 1χιλ. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν λαμβάνεται η εικόνα, η λυχνία κινείται ώστε να επιτυγχάνεται όχι μόνο μία εικόνα σε κάθετη λήψη αλλά πάρα πολλές εικόνες σε διαφορετικές γωνίες λήψης τόσες όσα και τα χιλ. του συμπιεσμένου μαστού π.χ. εάν το πάχος του συμπιεσμένου μαστού είναι 6εκ οι εικόνες - τομές με τις πληροφορίες θα είναι 60. Στη συνέχεια ο εξιδεικευμένος αλγόριθμος του μαστογράφου όταν διαθέτει την C-view τεχνολογία μπορεί να μετατρέψει την τρισδιάστατη κινούμενη εικόνα σε μία δισδιάστατη εκτυπώσιμη σε φιλμ εικόνα ώστε ο ακτινολόγος να μπορεί να εξετάσει κάθε εικόνα - τομή ξεχωριστά, και να δει τους ιστούς του μαστού με μεγαλύτερη σαφήνεια άρα και βεβαιότητα.
Με την τομοσύνθεση και την C-view τεχνολογία επιτυγχάνουμε με την ίδια ή και λιγότερη ακτινοβολία τη δισδιάστατη εκτυπώσιμη αλλά μαζί και την τρισδιάστατη καλύτερα διαγνώσιμη ψηφιακή μαστογραφία.
To υπερηχογράφημα του θυρεοειδή αδένα είναι ο πιο συνηθισμένος και εξαιρετικά χρήσιμος, ασφαλής και οικονομικός τρόπος απεικόνισης του θυρεοειδούς αδένα και της παθολογίας του. Σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για σπινθηρογραφήματα εκτός από την ανίχνευση ιωδίου σε πιθανές μεταστάσεις μετά από θυροειδεκτομή.
Η χρησιμότητα των υπερήχων στο θυρεοειδή είναι η διάγνωση ενός ή περισσότερων όζων του θυρεοειδή αφού μπορούν να τους αναγνωρίσουν ακόμη και όταν είναι πολύ μικροί για να ψηλαφούν. Έτσι μπορούν να φανούν οζίδια που έχουν αυξημένο κίνδυνο κακοήθειας με μεγάλη ευαισθησία, αλλά με μικρότερη ειδικότητα.
Τα οζίδια του θυρεοειδούς μπορούν να αναγνωριστούν με υπερηχογράφημα επειδή διαταράσσουν το ομοιόμορφο σχήμα ή την ομαλή ηχωδομή του θυρεοειδούς αδένα.
Για τις απλές ακτινογραφίες συνήθως όχι, όταν πρόκειται όμως για την εξέταση της κοιλιακής περιοχής είτε με ακτινογραφίες είτε με υπερήχους είναι προτιμότερο να μην έχει προηγηθεί πρόσφατη λήψη τροφής ή και να επιβάλλεται προηγούμενη ενυδάτωση με υγρά.
Εφόσον για κάποιες εξετάσεις χρειάζεται λίγο έως πολύ κάποια προετοιμασία καλό είναι να ζητούνται και να δίνονται διευκρινίσεις στο στάδιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας όπως για παράδειγμα όταν πρόκειται υστεροσαλπιγγογραφία.
Συνήθως για τις πιο χρονοβόρες εξετάσεις χρειάζεται να προηγηθεί τηλεφωνική συνεννόηση, με δεδομένο ότι πιθανόν να χρειάζεται περισσότερος χρόνος όταν προκύψουν κάποια ευρήματα σε κάποιες από αυτές.
Κάποιες άλλες εξετάσεις πάλι εκτιμώνται σε διάρκεια μόλις λίγων λεπτών σε κάθε περίπτωση όμως καθώς η υγεία του καθενός είναι το πολυτιμότερο αγαθό πρωτεύον κριτήριο είναι η σωστή και ακριβής διάγνωση και στη συνέχεια η όσο το δυνατόν άμεση εξυπηρέτηση.